OVER DE PRODUCENT



De voorstelling is gemaakt voor grote groepen; in theater zitten leerlingen willekeurig door elkaar en wordt er intimiteit gecreëerd door anonimiteit.
Tijdens de voorstelling wordt de kijker meegenomen in de gedachten en handelingen van Jarno, die balanceert op het randje tussen leven en dood, en zijn moeder. Waar worstelen zij mee? En hoe gaan ze ieder met de situatie om? Dat werkt als een spiegel, waardoor de kijker in staat is de voorstelling op zijn eigen leven te projecteren.
In samenwerking met 113 zelfmoordpreventie en Maastricht University hebben we dit programma ontwikkeld waarmee wij scholen in heel Nederland helpen depressie bespreekbaar te maken. Wij willen graag dat scholieren zich durven uit te spreken, niet bang hoeven zijn om niet ‘normaal’ te zijn. De voorstelling geeft hands-on gereedschappen om depressieve gedachten in een vroeg stadium te herkennen bij jezelf en bij anderen.
Geschreven en gespeeld door Jarno Korf (24)
Het verhaal gaat over Jarno Korf (24) die op jonge leeftijd seksueel werd misbruikt door zijn stiefbroer en daardoor in zijn puberjaren in een diepe depressie terecht kwam. Nadat zijn zus de stiefbroer met Jarno had betrapt, vertelde zij alles op aan haar moeder. Samen met zijn moeder ging Jarno naar een psycholoog, maar dat verliep helaas niet goed. Hij verloor het vertrouwen in de hulpverlening, werd steeds opstandiger in zijn gedrag en werd door zijn omgeving gezien als een probleemkind.
"Je kon een speld horen vallen en dat is bijzonder voor een groep van 350 pubers", Mentor
Tijdens de voorstelling wordt de kijker meegenomen in de gedachten en handelingen van Jarno, die balanceert op het randje tussen leven en dood, en zijn moeder. Waar worstelen zij mee? En hoe gaan ze ieder met de situatie om? Dat werkt als een spiegel, waardoor de kijker daarna in staat is de voorstelling op zijn eigen leven te projecteren.
We gebruiken speciale manieren om de veiligheid en de intimiteit te waarborgen, zelfs bij groepen van 400 en meer. We leggen graag uit hoe wij dat doen.
Wij kunnen natuurlijk zeggen dat we een mooie voorstelling maken, maar dat laten we graag aan anderen over.
Kate, leerling Pieter Groen Katwijk
Belle, leerling Pieter Groen Katwijk
Lisa, leerling Omo scholengroep Helmond
Edwin Harms, Zorgconsulent VO
Depressiepreventie voor grote groepen in het theater doe je natuurlijk niet zomaar. Daarom hebben we goed nagedacht over de bredere invulling.
Het is daarom belangrijk dat de leerling weet dat het onderwerp in een bredere context wordt gedragen. Dat doen we door te ondersteunen om de directe omgeving van de leerling op de hoogte te brengen. Van scholing tot (media) aandacht.
Inclusief bij al onze producten
Laagdrempelige lesbrieven, met duidelijke instructies voor docenten, zorgpersoneel en mentoren. Hiermee wordt de inzet van 'Laat Het Licht Aan' op een effectief en verantwoorde manier uitgevoerd.
De ouderbrieven laten de ouders en verzorgers van de leerlingen weten dat hun leerling gaat kijken naar een voorstelling van 'Laat Het Licht Aan', of een workshop.
Positief met de school in de media
Depressiepreventie is een beladen onderwerp. Daarom is het niet alleen op individueel niveau belangrijk om daar aandacht aan te besteden, maar raden we aan om het onderwerp zo veel mogelijk aandacht te geven in de omgeving van de school en de leerling.
Daarom bieden we scholen media ondersteuning in de vorm van interviews, persberichten en meer.
Ben als personeel getraind in depressiepreventie
Voor de zorg coördinator is het misschien gesneden koek, maar voor veel mentoren, docenten en ander onderwijspersoneel is er nog steeds een grote rem op het bespreken van depressie en zelfmoord.
In de Masterclass ga je met groepen onderwijspersoneel aan de slag met het onderwerp en leer je verschillenden gesprekstechnieken en methodes over het onderwerp.
Lees alle informatie over de producten binnen 'Laat Het Lich Aan' nog even rustig door in onze gratis digitale brochure.
Na het boeken van de voorstelling krijg je als school toegang tot een groot aantal documenten, oefeningen, gesprekstrainingen, ouderbrieven, lesbrieven en meer.
Hier vind je alvast enkele downloads die je zou kunnen inzetten.
Informatie Keynote Download
Een onderdeel uit de Masterclass kun je hier alvast downloaden. Hoe herken je signalen van een sombere leerling en waar zou je in de school situatie op kunnen letten?
Hulp bij het verantwoorden en aanvragen van NPO gelden
Speciaal voor de NPO coordinator hebben we een download gemaakt die kan ondersteunen met het invullen van de NPO aanvraag. Zowel voor scholen als voor gemeenten.
Informatie download Brochure 'Laat Het Licht Aan'
Download onze prijslijst en gedetailleerd product overzicht van het volledige '\Laat Het Lich Aan' programma.
'Laat Het Licht Aan' wordt op den tonele gebracht door de volgende personen.
Jarno Korf, acteur / producent
Hanneke Engels, actrice
Nikki van Rossum, actrice
Zonder een super team, geen voorstelling. We stellen het team aan je voor!
Herman Bolten, regie
Willem van Leunen, producent / muziek
Ewout Heijbroek, techniek
OVER DE PRODUCENT
"Wij maken producties over levensonderwerpen, zoals het voorkomen van depressie."
LINKS
OP DE HOOGTE BLIJVEN